برگشت به دانشگاه علم و صنعت ایران
   [صفحه اصلی ]   [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اداره تغذیه::
کارکنان::
راهنمای واحد::
فرآیند کاری::
سوالات متداول::
اخبار و اطلاعیه ها::
تماس با ما::
مجله تغذیه::
آنچه که باید بدانیم؟::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
ابزار اینترنت

..
:: ویتامین K ::
 | تاریخ ارسال: 1399/11/28 | 

          ویتامین K:                                                                                   



                                                                                                                     

ویتامین K : یک گروه از ساختار مشابه، محلول در چربی ویتامین‌هایی است که بدن انسان برای اصلاح پروتئین‌های خاصی که برای انعقادخون است و همچنین در استخوان و دیگر بافت‌ها به آن احتیاج دارد. تعدیل پروتئین‌ها اجازه می‌دهد که آنها را به یون کلسیم اتصال دهیم. ویتامین k شامل ۲ پروتئین طبیعی k۱ و k۲ است. 
 ویتامین k۲ به نوبه خود شامل تعدادی از انواع مواد شیمیایی مرتبط با طول‌های مختلف از زنجیره‌های جانبی کربن که از اتم گروه ایزوپرونید ساخته شده است. ویتامین k۱ همچنین به عنوان فیتومنادین و یا فیلوکین و یا فیتونادین شناخته شده است که توسط گیاهان ساخته می‌شود و بیشترین مقدار آن در سبزیجات برگ سبز یافت می‌شود زیرا بطور مستقیم در فتوسنتز نقش دارند. این ممکن است که ((فرم گیاه)) با ویتامین K باشد. این ویتامین بعنوان یک ویتامین فعال در حیوانات است و از وظایف کلاسیک ویتامین K شامل فعالیت در فرایند تولید پروتئین در لخته شدن خون است.
 همچنین ممکن است حیوانات آن را تبدیل کنند به ویتامین k۲. ویتامین K۲ بعنوان ذخیره ساز اصلی در حیوانات است که دارای چندین زیرگروه در طول زنجیره‌های متفاوت از ایزوپرونید است. این ویتامین K۲ مناکوئنیس نامیده می‌شود و خود را توسط تعدادی از باقی‌مانده‌های ایزوپرونید در زنجیره جانبی مشخص می‌کند. Menaquinones هابطور مختصر MK-N خوانده می شوندکه در آن M مخففMenaquinones و K مخفف ویتامین K و N نشان دهنده تعداد باقی‌مانده زنجیره جانبی isoprenoid است. برای مثال Menaquinone – ۴  (بطور مختصر MK-۴) دارای ۴ باقی‌مانده Isoprene در زنجیره جانبی آن است. Menaquinone-۴ (همچنین بعنوان Menatetrenone ازچهار باقی‌مانده isoprene آن شناخته شده است) شایع‌ترین نوع  ویتامین K۲ در محصولات حیوانی از MK-۴ است که بطور معمول از ویتامین K۱ در بافت‌های خاص حیوانات (دیواره‌های شریانی-پانکراس و بیضه) که با جایگزینی غیر  اشباع شامل ۴ واحد isoprene باعث ایجاد Menaquinone -۴ می‌شود.
  این نظیر ویتامین K۲ ممکن است آنزیمی با عملکرد متمایز از ویتامین K۱ داشته باشد. باکتری‌ها در روده بزرگ نیز می‌توانند ویتامین K۱ رابه ویتامین K۲ تبدیل کنند. علاوه بر این باکتریها بطور معمول در طول زنجیره جانبی isopreneoid ویتامین K۲ به تولید طیف وسیعی از اشکال  ویتامین K۲ می‌کنند  که مهمترین آنها MK-۷ به MK-۱۱ که عنصری از ویتامین K۲ است.   
 تمام اشکال K۲ به جز MK-۴ که می‌توان تولید کرد بوسیله باکتری و می‌توان استفاده کرد از این اشکال در تنفس‌های بی هوازی .MK-۷ و دیگر باکتری‌های گرفته شده از ویتامین K۲ نشان می‌دهد فعالیت ویتامین K را در حیوانات. هنوز نا مشخص است برتری MK-۷ بر MK-۴ و در حال حاضر این موضوع در حال تحقیق و بررسی است. سه نوع ویتامین K مصنوعی شناخته شده است. ویتامین K۳ و K۴ وK۵. اگرچه K۱ و همه نظایر K۲ ثابت شده‌اند که غیر سمی اند. ویتامین مصنوعی K۳ نشان داده شده است که سمی است و همچنین ویتامین‌های مصنوعیK۴ و K۵ نیز غیر سمی هستند.
 کشف ویتامین K۱ ویتامین K۱ کشف شد در سال ۱۹۲۹ بوسیله دانشمند دانمارکی هنریک دم زمانی که بررسی می کرد نقش کلسترول را با دانه دادن به جوجه‌ها. بعد از  چند هفته حیوانات بزرگ شدند و شروع کردند به خونریزی. این نقص نمی‌تواند ترمیم پیدا کند با اضافه کلسترول خالص به رژیم غذایی آنها. این به نظر می‌رسد که باهم بودن با کلسترول یک ترکیب دوم از مواد غذایی استخراج شده بود و این ترکیب ویتامین انعقاد نامیده می‌شود. ویتامین جدید حرف K را دریافت کرد ریرا اکتشافات اولیه آن در یک مجله آلمانی تحت عنوان ویتامین koagulation  گزارش شده است. 
تبدیل ویتامین K۱ به ویتامین K۲ در حیوانات MK-۴ از ویتامین K۲ تولید می‌شود. از طریق تبدیل ویتامین K۱ در لوزلمعده و دیواره‌های شریانی و در بیضه‌ها. در حالیکه پرسش‌های بزرگ هنوز هم مسیر بیوشیمیایی برای ویتامین K۱ به MK-۴ را احاطه کرده. این تبدیل به باکتریهای روده وابسته نیست. در واقع بافت که دارای مقادیر بالایی MK-۴ است دارای ظرفیت‌های قابل توجهی برای تبدیل بالای ۹۰ درصد K۱ به MK-۴ را دارد. در سال ۱۹۳۵ (میلادی) دانشمندی دانمارکی بنام هنریک دام متوجه وجود ماده‌ای در بدن مرغ شد که باعث انعقاد خون می‌شد. وی این ماده را «ویتامین کا» نام گذاری کرد. تاکنون دو نوع از این ویتامین شناخته شده‌اند که K۱ و K۲ نام دارند و تفاوت اندکی در ساختار مولکولی با  یکدیگر دارند. ویتامین کا مانند ویتامین دی محلول در چربی است و بدن برای جذب آن نیاز به صفرا دارد. این ویتامین در برابر حرارت پایدار  است اما در مقابل نور آفتاب و یخ زدگی از بین می‌رود. هر چه هوا گرمتر شود نیاز بدن به این ویتامین بیشتر می‌شود.
 فواید ویتامین K:مهمترین فایده این ویتامین جلوگیری از خونریزی است. ویتامین K در کنترل و درمان خونریزی ناشی از بیماری‌های کبد ٬ زردی و زخم معده سودمند است و همچنین خونریزی‌های ناشی از استفاده طولانی مدت از آسپرینها و آنتی بیوتیکها را درمان می‌کند. همچنین این ویتامین در درمان خونریزی شدید در دوران قاعدگی مفید است. به نوزادان زودرس که امکان خونریزی در آنها زیاد است هم بعد از تولد ویتامین کا تزریق می‌کنند. همچنین این ویتامین در پیشگیری از سنگ کلیه و درمان پوسیدگی استخوان سودمند است. نوع مصنوعی آن که محلول در آب است در درمان زخم‌های پوستی مفید است.
کمبود ویتامین K: کمبود ویتامین K باعث می‌گردد افراد در گرما دچار خونریزی بینی می‌شوند. وجود ویتامین کا برای انعقاد خون لازم است و بدون این ویتامین کبد نمی‌تواند پروترومبین که موجب انعقاد خون است را بسازد. همچنین کمبود این ویتامین در پوکی استخوان نیز مؤثر است. عواملی ممکن است باعث شوند کمبود ویتامین کا در بدن بروز کند؛ مانند عدم جذب چربی‌ها در روده ٬بیماری‌های کبد یا در شرایطی که مصرف آنتی‌بیوتیک باعث از بین بردن باکتری‌هایی که در روده ویتامین کا تولید می‌کنند بشود. همچنین در کودکانی که فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند نیز احتمال کمبود ویتامین کا وجود دارد. اشعه ایکس و اشعه رادیو اکتیو و همچنین آلودگی هوا این ویتامین را در بدن از بین می‌برند.
 
 منابع حاوی ویتامین K: نیمی از ویتامین K مورد نیاز بدن توسط باکتری‌ها در روده خود انسان ساخته می‌شود. علاوه بر آن مواد غذایی شامل جعفری، کلم، اسفناج، گل کلم، زرده تخم مرغ، کاهو، چای سبز ٬ گوجه فرنگی٬ مارچوبه، کرفس، لوبیا سبز، شاهی، شلغم ٬ روغن سویا ٬ روغن کبد ماهی و برگ سبز و نخودسبز پخته‌ است. همچنین در شیر، گوشت و میوه جات به مقدار کم وجود دارد. 
میزان نیاز روزانه انسان به این ویتامین در مردان ۸۰ میکروگرم و در زنان ۶۵ میکروگرم است. مقداری از این ویتامین در کبد ذخیره می‌شود که جوابگوی نیاز یک هفته بدن انسان می‌باشد. خوردن سبزی‌های پربرگ و تیره برگ برای دریافت این ویتامین سودمند است. همچنین چون این  ویتامین محلول در چربی است، خوردن سس با سالاد باعث افزایش جذب این ویتامین می‌شود.

 منبع: دانشگاه علوم پزشکی کرمان                                                                                                   
                                                                                           
 فناوری اطلاعات تغذیه 
 
                     

دفعات مشاهده: 3677 بار   |   دفعات چاپ: 600 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

CAPTCHA
   
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ ارسال به دوستان ارسال به دوستان
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه علم و صنعت ایران می باشد . نقل هرگونه مطلب با ذکر منبع بلامانع می باشد .
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4657